Fritidsklubben Trion


Trion: Bossi, Eric och Malte.

I februari 1930 startar fem Svalövpågar en fritidsklubb. Idén kommer tydligen från Bo Lennart ”Bossi” Eriksson bänkkamrat med min fars bror Malte. De är bägge 11 år och går i folkskolans femte klass. Min far Eric är 13 och går i fortsättningsskolan. Det är meningen att Eric och Maltes bror Sture och Bossis bror Fred Georg också ska vara med. Men de två äldre tycker de andra är för glyttiga och hoppar av.

Bossi är född i Småland men uppväxt i Glommersträsk. Kanske är det hans norrländska bakgrund som gör honom intresserad utflykter i naturen?.

Vid föreningens konstituerande möte fattades beslut om stadgar. För att få vara med i klubben måste man ha fyllt 11 år och man får ”icke i skolan hava kvarsuttit i någon klass”. Enligt §4 må enskild medlem inte vara egensinnig och motsätta sig den allmänna viljan inom klubben. Om medlemmarna äger någon bok, säger §8 att det vore bra om de voro godvilliga och låna ut den till de andra. Vid utflykter behöver medlem inte ha med sig mer än en smörgås. Samtidigt ska alla medlemmar kunna morsealfabetet utantill. För att bekräfta stadgarnas giltighet är sidorna stämplade med en stämpel från ”Barnens Post”.

Vid mötet väljs Bossi till ordförande, Malte till kassör och Eric till ”superleant”. Vad superleanten ska göra vet man inte, men man är överens om att det behövs en.

Det är uppenbart att grabbarna hämtat inspiration hemifrån. Eric och Maltes föräldrar August och Elna var aktiva i olika föreningar. August var bl a uppbördsman i Fabriksarbetarnas svalövavdelning . Kanske är det därför klubbens § 13 slår fast en månadsavgift om 15 procent av lönen. Vid närmare eftertanke ströks paragrafen dock.

Under perioden 1931-1933 planerar och genomför de tre grabbarna sammanlagt nio utfärder. Elna har sytt tält av mjölsäckar. Det är ett rejält tält vilket syns på bilden ovan. I början görs utfärder i inom gångavstånd som till Källstorp. Med tiden får man tillgång till cyklar och då bär det av till Löddeköpinge och Skäralid.

Varje år hålls möten som noga protokollförs, ibland hemma hos någon och ibland i tältet när man är på utflykt. Man diskuterar mål för utfärder och hur man ska få in pengar i kassan. Man skaffar sig bättre utrustning. Tältet verkar vara populärt hos andra som vill låna det. Klubben beslutar att ta ut en avgift av två kronor för det.

Verksamheten upphör därför att de tre medlemmarna blir indragna i det riktiga organisationslivet. Eric blir invald i SSU klubbens campingkommitté och är tillsammans med Bossi med i styrelsen för logen Framåt av NTO.

Eric sammanställde Trions historia på 46 anteckningsblocks sidor 1934.

1940 hölls ett tioårsjubileum som tyvärr gick i moll. Man noterar i stadgeboken att det numera är bara två medlemmar kvar och att Eric och Bossi träffas ganska sällan. Det är krig i världen och ganska djävligt. Gamla minnen upplivar dock och man klistrar in ett ”Barnens Post” frimärke i boken.

Trions 10 års jubileum

1931 är året när arbetarrörelsen får en egen barnorganisation av scoutmodell. Det socialdemokratiska ungdomsförbundet bildar Unga Örnar för de som är för unga för att bli medlemmar hos dem. Något år senare blir detta en egen organisation.

Malte, Bossi och Eric var pionjärer utan att veta om det.

,

Upptäck mer från Skåne, Gotland och allt däremellan

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa